Czekolada swojska z mlekiem w proszku była moja miłością od zawsze .. :)
Tak to już jest, że to co niezbyt zdrowe smakuje najlepiej.
Pamiętam jak mama robiła nam zawsze całą blachę, a my z apetytem zajadaliśmy.
Ja zrobiłam tutaj taką samą czekoladę, tylko dodałam płatków owsianych i pokroiłam na cukierki. Możecie też pokroić na większe batony lub po prostu jeść prosto z blachy... tak jak ja kiedyś :)
- 100 gram masła
- 3 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 200 ml mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- Masło, cukier, mleko i kakao lekko podgrzewam, aż do rozpuszczenia i połączenia ze sobą wszystkich składników.
- Gotową masę odstawiam na 10 minut do wystudzenia. Po tym czasie dodaję mleko w proszku i mieszam tak długo, aż nie będzie grudek, dodaję płatki owsiane i ponownie wszystko ze sobą łączę.
- Masę przelewam do foremki o wymiarach 26 cm x 20 cm i odstawiam do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Pyszny pomysł, a mleko w proszku jest zdrowe :)
OdpowiedzUsuń